Gelato dal 1892

Al meer dan 100 jaar trots op onze naam

Ooit begonnen met één ijskar, tegenwoordig vele ijssalons rijker. Dat is de historie van Talamini in een notendop. Voor de basis van het Talamini-ijs moeten we echter ver terug in de tijd naar het Noord-Italiaanse dorpje Vodo di Cadore, een klein schattig plaatsje gelegen in het dolomietengebergte. Begin 19e eeuw emigreert Giovanni Talamini met ijsrecepten uit Vodo di Cadore naar Wenen om daar de hofleverancier van de keizer en diens vrouw Sissi te worden.

Deventer
Na een aantal omzwervingen in Europa belandt de familie Talamini in 1933 in Deventer. Door middel van een ijskar maakt het Deventer publiek kennis met het ambachtelijke Italiaanse ijs. Langzaam groeit de vraag naar het inmiddels beroemde ijs en worden de karretjes van Talamini in de jaren 30 een bekende verschijning in het Deventer straatbeeld. Het ijs wordt zo populair dat de familie een ijssalon kan openen aan de Broederenstraat. De ijssalon verhuist vervolgens een aantal keren en is sinds 1965 niet meer weg te denken van het bekendste plein in Deventer: De Brink

Zwolle
De familie Zangrando (oma’s kant) komt in 1932 terecht in Zwolle. Tijdens de oorlogsjaren ging de familie Zangrando terug naar Italië. Opa Pietro Talamini is alle oorlogsjaren in Deventer gebleven en hield vele jaren toezicht op de Zwolse zaak van zijn schoonfamilie. In 1969 verhuisde de ijssalon naar het zonnigste plein van de stad: Grote Markt 10.

Toen de grote rotonde op de Grote Markt verdween, was Talamini de eerste met een groot terras op het plein waar volop geluncht werd. Door de gunstige ligging scheen de zon er de hele dag en was het Talamini-terras destijds een begrip in de provinciestad. Vandaar dat Talamini Zwolle naast het ijs ook bekend staat om haar Italiaanse panini.


juni 1860

Keizerin ‘Sissi’ kocht in Wenen citroenijs van overgrootvader Giovanni Talamini.


maart 1892

Overgrootvader Giovanni Talamini krijgt in Wenen zijn vakdiploma van ‘Zuckerbacker’ (banketbakker), het beroep ‘IJsbereider’ kenden ze toen nog niet.


3 mei 1900

Opa Pietro Talamini wordt geboren in Vodo di Cadore.


10 september 1926

Vader Elio Talamini wordt geboren in Gent (België), net als Keizer Karel V.


5 april 1932

Opa Pietro Talamini kwam naar Deventer en noemde zijn ijssalon aan de Broederenstraat ‘Milano’. Oom Gino Zangrando (broer van oma Giovanna Talamini) begon hetzelfde jaar een ijssalon genaamd ‘Venezia-ijs’ in de Bitterstraat 67 in Zwolle.


1937

Na een paar verhuizingen hadden de Zangrando’s 2 ijssalons: aan de Blijmarkt 3 en aan de Oude Vismarkt 29.


31 mei 1947

Opening van de 2e ijssalon aan Brink 107 (nu 99) in Deventer. IJssalon ‘Venezia-ijs’ in Zwolle verhuisde naar de Grote Markt 7 in het hoekpand met de Diezerstraat en veranderde de naam in ‘Gino IJs’.


1964

IJssalon in Deventer verhuisde van Brink 107 naar het huidige pand, Brink 103.


1969

IJssalon ‘Gino’ in Zwolle kreeg de naam ‘Talamini’ en verhuisde ten slotte naar de huidige Grote Markt 10.


30 september 1992

100-jarig bestaan van Talamini. Vader Elio Talamini wordt bijgeschreven in het Gulden Boek van de Gemeente Deventer.


1995 / 1996 / 1997

In 3 opeenvolgende jaren uitgeroepen tot ‘ijsvakman van het jaar’.


augustus 2005

Harry Oltheten schrijft het boek ‘Elio Talamini, entrepreneur en visionair’.